VAR wordt Wet DBA per 1 mei 2016

VAR wordt Wet DBA per 1 mei 2016

VAR wordt Wet DBA
VAR wordt Wet DBA – Cartoon by MH brainnet.nl

Zoals je misschien al hebt opgepikt in de media of anderszins, gaat er een en ander veranderen m.b.t. regelgeving voor ZZP’ers. De VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) wordt vervangen door de Wet DBA (Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties).

 

 

De VAR was bedoeld om duidelijkheid te geven over de relatie tussen werkgever en freelancers (of ZZP‘ers) en de verplichting tot betaling van bijv. loonheffing.

 

 

Per 1 mei zal de VAR veranderen in de Wet DBA. De reden is dat de huidige VAR voor schijnzekerheid kan zorgen, omdat je aan een aantal zaken binnen de VAR pas kunt voldoen als je eenmaal voor een opdrachtgever begonnen bent. Een voorbeeld van zo’n onzekerheid is de eis dat je minimaal 3 opdrachtgevers moet hebben; iets wat je alleen achteraf kan bepalen.

 

 

De Wet DBA moet verandering brengen in deze onduidelijkheid. Daarvoor heeft de overheid een aantal modelovereenkomsten opgesteld die duidelijk moeten maken wat je relatie tot je opdrachtgever is. Bovendien is het financiële risico van overtreding beter verdeeld: als blijkt dat er geen sprake is van een zelfstandige arbeidsrelatie, zijn zowel jij als je opdrachtgever daarvoor aansprakelijk.

Webinar

Om meer duidelijkheid te creëren rondom de nieuwe regelgeving houdt De Belastingdienst op 12 april van 11.00-12.00 uur een webinar voor opdrachtgevers. De volgende zaken komen aan bod:

  • wet- en regelgeving rondom werken in loondienst
  • verhouding opdrachtgever en zzp’er
  • werken buiten loondienst met modelovereenkomsten
  • echte en fictieve dienstbetrekkingen
  • werken met zzp’ers via intermediair of broker
  • zelf beoordelen van arbeidsrelatie

Aanmelden voor het webinar kan via de website van De Belastingdienst.

< Naar blog overzicht